VELIKI DAN ZA SPLIT Pušten u rad prvi sustav javnih električnih bicikala
splitparking
/ Kategorije: Novosti

VELIKI DAN ZA SPLIT Pušten u rad prvi sustav javnih električnih bicikala

 

Split je započeo novu biciklističku priču.  Prigodnim programom i probnom vožnjom od Rive do zgrade Banovine je na četiri lokacije pušten u rad sustav s mješovitim kontingentom od 20 električnih i 30 klasičnih javnih bicikala.

Dio je to europskog projekta REMEDIO kojeg Grad Split provodi s gradskom tvrtkom Split Parking. Ukupna vrijednost iznosi 1.411.250,00 kuna, udio Grada Splita je 807.235,00 kuna, odnosno 57,2% sredstva osiguranih iz Projekta, a ostatak je udio Split Parkinga.

Kroz travanj i svibanj na osam lokacija postavljene su stanice za javne bicikle, i to na lokacijama:

1. Riva, ispred Sv. Frane, Trg dr. Franje Tuđmana.
2. Parking Split 3, raskrižje B. Bušića i Poljičke ceste;
3. Parking Žnjanski plato, Šetalište Pape Ivana Pavla II;
4. Parking pored trgovačkog centra Joker, Ulica Mike Tripala;
5. Kolodvor Sukoišanska, raskrižje Domovinskog rata i Gundulićeve;
6. Parking Stari plac, Zrinsko Frankopanska ulica;
7. Studentski dom Spinut, Bakotićeva ulica;
8. Kampus, Sveučilište u Splitu, Ulica Matice hrvatske;

U četvrtak 12.07.2019. su pušteni u rad terminali na Rivi, kod TC Joker, na Kolodvoru Sukoišanka te na Starom placu, a do 19. srpnja u funkciji će biti i četiri ostala terminala.

Najam bicikle je 200 kuna godišnje za pola sata. Više puta u danu se može koristiti. Nakon toga je pet kuna za obične bicikle, za električne deset. "Split Parking" će upravljati sustavom

Sustav javnih bicikli ima tendenciju postati novi javni gradski prijevoz. Već kroz mjesec i pol doći će novi kontingent od 750 tisuća kuna, to su četiri nove postaje i 25 bicikli, a planiramo za sljedeću godinu poduplati cijeli ovaj iznos tako da bismo mogli imati ukupno 150 do 200 bicikli. Cilj je da u svakom kotaru imamo ovaj stalak koji će omogućiti građanima najjeftiniji oblik prijevoza unutar grada – rekao je direktor Marko Bartulić.

Imamo nove bicikle, klasične i električne. Vjerujem da će naši građani usvojiti bicikle kao način zdravijeg života, a nove biciklističke staze realizirat ćemo u suradnji s biciklističkim klubovima kroz slične europske projekte - rekao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Dodao je kako je ovo dio nove priče sustavnog rješavanja pitanja prometa u gradu.

 

Prethodni članci Od utorka 09. srpnja u 22:00 sata do četvrtka 11. srpnja do 22:00 sata ulično parkiralište Sukoišan kolodvor će biti zatvoreno i neće biti pod naplatom
Sljedeći članak Splitska agencija Vajt dobila PR Oscar za kampanju "Želiš li se mijenjati za mjesto?"
Ispiši
243

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x