• +385 21 470 110
Ususret Svjetskom danu bicikla: Splićani guštaju u bicikliranju i ruše rekorde
splitparking
/ Kategorije: Novosti

Ususret Svjetskom danu bicikla: Splićani guštaju u bicikliranju i ruše rekorde

Da su Splićani u potpunosti prihvatili sustav javnih bicikla već je poznato, a po svemu sudeći, pred nama je još jedna sezona u kojoj će se rušiti rekordi u korištenju. Govore to podaci objavljeni ususret Svjetskom danu bicikla koji se obilježava 3. lipnja. Ukupan broj najmova od početka rada sustava u Splitu tako iznosi čak 204.107 najmova, a broj registriranih korisnika prešao je 20.000.

Od proširenja sustava, broj najmova konstantno raste, a samo u svibnju je ostvareno ukupno 36.540 najmova, što je značajan porast u odnosu na travanj kada je bilo 25.000 najmova. Gledamo li omjer u prvih pet mjeseci prošle i ove godine, zabilježen je rast najmova od preko četiri puta. Valja istaknuti kako je 27. svibnja ostvaren čak 1521 najam, što je do sada najveća zabilježena brojka u jednom danu.

Protekli mjesec ujedno je rekordan i po broju novih registriranih korisnika, kojih je bilo 1823, od kojih su i dalje u najvećem broju domaći (80%), no ipak se vidi lagani porast i u udjelu onih stranih. Upravo zbog stalnog rasta biciklista na ulicama koji je s dolaskom ljepšeg vremena i sezonom očekivan, Split parking objavio je online verziju biciklističkog bontona kako bi se svi biciklisti mogli upoznati ili podsjetiti na važeća pravila koja u prometu moraju poštovati, a možete ga pročitati na njihovoj web stranici.  

- Splićanima je bicikliranje postalo navika, a bicikla sve poželjnije prijevozno sredstvo jer su sada lako dostupne. Sa sve većim brojem biciklista na ulicama grada, koji će dodatno rasti s početkom sezone, treba posebnu pozornost obratiti na njihovu sigurnost, ali i svih sudionika u prometu. Prošlog smo mjeseca zato u suradnji s partnerima izdali i biciklistički bonton da bi educirali korisnike kako sigurno voziti biciklu i koja su pravila kojih se trebaju pridržavati. Istovremeno, radimo i na boljoj zaštiti postaja i bicikla kako bi se spriječila oštećenja i kako bi bicikle više bile dostupne korisnicima, a manje bile na popravcima. Kako bi nastavili razvijati sustav javnih bicikla u Splitu i dalje, potrebno je paralelno raditi na razvojnu adekvatne infrastrukture koja će moći podržati rastući trend bicikliranja u Splitu, kazao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Valja istaknuti kako su sve planirane postaje postavljene te je građanima dostupna ukupno 51 postaja. Nakon one na Mertojaku, u rad su tako ovog vikenda puštene i postaje OŠ Žnjan – Pazdigrad, Sirobuja i OŠ Kamen Šine. Od ovog tjedna roditeljima s djecom je na raspolaganju dodatnih 15 dječjih sjedalica. 

Iz Split parkinga još jednom pozivamo sve građane na odgovornu vožnju bicikla i da se informiraju o pravilima za sigurnu vožnju na: https:https://www.splitparking.hr/javne-bicikle

Prethodni članci Privremeno zauzeta parkirališta u centru grada radi snimanja Tv filma
Sljedeći članak Zbog snimanja TV filma parkirališta na području grada su privremeno zauzeta za korisnike
Ispiši
226

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x