• +385 21 470 110
Splićani oborili hrvatski rekord: u svibnju čak 9168 najmova javnih bicikli
splitparking
/ Kategorije: Novosti

Splićani oborili hrvatski rekord: u svibnju čak 9168 najmova javnih bicikli

Splićani su u svibnju osim gradskog, oborili i hrvatski rekord u mjesečnom broju najmova bicikli iz sustava javnih bicikli. U Splitu je tako ostvareno ukupno 9168 najmova, što je dvostruko više nego u travnju, kada su ostvarena 4544 najma. Ukupno je od početka 2020. godine u Splitu ostvareno preko 25.000 najmova. Najveći broj najmova ostvarili su domaći korisnici, njih 96 posto. Proteklog mjeseca registrirano je ukupno 1436 novih korisnika u sustavu, dok je ukupan broj registriranih korisnika 7075, od čega je 84 posto domaćih. Postaja s najviše najmova u svibnju je Riva, a slijede Žnjan, Split 3, Zvončac, Spinut pa ostale.

S obzirom na sve veći broj novih korisnika i najmova iz Split parkinga pozivamo sve bicikliste, ali i vozače osobnih automobila, motocikla i drugih vozila, na povećan oprez i odgovornost prilikom vožnje. Posebno se to odnosi na način korištenja bicikli i prijevoz djece na biciklama što je, naglašavamo, s postojećom ponudom bicikli zabranjeno. No, zajedno s operaterom sustava, Nextbikeom, pronašli smo rješenje kako bi i roditelji s djecom mogli koristiti bicikle. Riječ je o sjedalicama za djecu, a uskoro će određeni broj biti postavljen. 

"Dolazi ljepše i toplije vrijeme te očekujemo da će brojke nastaviti rasti i zato apeliramo na korisnike da bicikle koriste odgovorno i ispravno, onako kako stoji u uputama. To znači da je zabranjeno voziti drugu osobu na bicikli, a pogotovo djecu.  Upozoravamo na to jer želimo zaštititi naše najmlađe, a određeni broj bicikli sa sjedalicama za djecu koji će omogućiti siguran prijevoz uskoro ćemo i postaviti. Ako se pokaže da postoji povećani interes, kako budemo nabavljali nove bicikle, nabavljat ćemo i dodatne sjedalice. Također, molimo i vozače da obrate pozornost na bicikliste", kazao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Iz brojki je vidljivo da su korisnici stvorili naviku korištenja bicikli te da one iz mjeseca u mjeseci postaju omiljeno sredstvo prijevoza za sve više građana. Poručujemo kako je korištenje bicikli dobro za zdravlje i očuvanje okoliša, jeftinije je i brže, a korištenjem bicikle osigurava se i potrebna socijalna distanca. Kako bi zadovoljili sve veću potražnju, u procesu je i unaprjeđenje cijelog sustava kojim će se u Splitu do kraja godine postaviti oko 40 novih postaja i 175 novih bicikala. Time će svaki kotar dobiti barem jednu postaju, a sve važnije institucije i frekventne lokacije bit će pokrivene.

Ako ste još uvijek među onima koji se nisu okušali u korištenju ovog sustava, sve informacije o načinu korištenja javnih bicikala možete pročitati na https://www.splitparking.hr/javne-bicikle.

Prethodni članci Svjetski dan bicikla
Sljedeći članak Radi rekonstrukcije zgrade "Standa" zatvara se ulaz/izlaz s južne strane parkirališta na Trgu Hrvatske bratske zajednice
Ispiši
177

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x