• +385 21 470 110
Nakon Lokvi, započinje izgradnja i druge garaže u Splitu, one u Dobrilinoj ulici
splitparking
/ Kategorije: Novosti, Aktualnosti

Nakon Lokvi, započinje izgradnja i druge garaže u Splitu, one u Dobrilinoj ulici

Ovog tjedna započinju radovi na izgradnji nove garaže u Dobrilinoj u gradskom kotaru Split 3. Druga je to garaža koja se gradi, nakon one na Lokvama, čija je izgradnja počela u prosincu prošle godine. Projekt predviđa garažu na tri etaže koja se gradi na već postojećoj parkirnoj površini, a na prohodnom krovu nalazit će se sportsko igralište. Po završetku radova, na toj će lokaciji biti dostupno 381 parkirno mjesto, uz dodatna mjesta za motore. Ovim putem, mole se svi korisnici vozila da pomaknu svoja vozila s parkirališta u Dobrilinoj.

Investitor projekta je gradska tvrtka Split parking, a za izvođača radova je kroz postupak otvorene javne nabave izabrana tvrtka M-P-Beton d.o.o. iz Solina kao najpovoljniji ponuditelj. Predviđeni rok za završetak radova je sedam mjeseci od uvođenja izvođača u posao, a vrijednost investicije je 4.143.458,21 EUR s PDV-om.

Posebne prometne regulacije za vrijeme radova neće biti te će se promet na okolnim prometnicama odvijati nesmetano kao i do sada. Za stanare Dobriline osigurana su privremena parkirna mjesta tijekom izgradnje.  Dio mjesta ustupilo je na korištenje i Sveučilište u Splitu. Primjer je to dobre i kvalitete suradnje gradskih tvrtki sa Sveučilištem u Splitu, a sve kako bi se stanarima olakšao period izgradnje. Tako će stanari  koji se prijave i ostvaraju uvjete moći parkirati na sljedećim lokacijama:

  1. Sveučilišna knjižnicapostojeće parkiralište (korištenje radnim danom od 16:00 do 08:00, vikendom od petka 16h do ponedjeljka 8h).
  2. Sveučilišna knjižnica – privremeno parkiralište, zemljana površina ispod pješačkog nathodnika koja će se urediti i privremeno otvoriti za parkiranje tijekom izgradnje garaže (0/24).

Ovim dvama parkiralištima pristupat će se preko rampe na postojećem parkiralištu Sveučilišne knjižnice.

  1. Privremeno parkiralište – Ulica Matice Hrvatske od križanja s Ulicom Bruna Bušića prema zapadu – korištenje 0/24
  2. Izvan ulično parkiralište „Prima 3“ – korištenje 0/24 uz magnetnu karticu
  3. Ulično parkiralište „ Bolnica Križine“ – korištenje moguće 0/24

Svaki stanar/ka Dobriline ulice ima pravo na magnetnu karticu za najviše dva vozila u svom vlasništvu. Kartice se mogu predignuti nakon što se dostavi popunjeni obrazac koji se može preuzeti od predstavnika stanara u prostorijama Split parkinga na adresi Ruđera Boškovića 28/I.kat. Kartica će se moći koristiti za podizanje rampe na parkiralištu ispod Sveučilišne knjižnice i kod Prime 3, dok će na parkiralištu kod bolnice Križine registracijske oznake biti u sustavu Split parkinga te se svi stanari koji su se prijavili mogu slobodno parkirati. Kontrolori Split parkinga provjeravat će pridržavaju li se vozači navedenih uvjeta. U slučaju ne pridržavanja, blokirat će im se kartica i neće više moći koristiti osigurana parkirališta. Svim ostalim građanima uvjeti plaćanja se ne mijenjaju.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak izrazio je zadovoljstvo jer u kratkom roku, svega dva mjeseca nakon otvaranja gradilišta na Lokvama, započinje i izgradnja druge garaže.

- Moram izraziti zadovoljstvo što u kratkom roku, nakon otvaranja gradilišta na Lokvama kreće gradnja i druge garaže. Naš cilj gradnje novih garaža je jasan: želimo osloboditi pločnike, zelene površine i ulice od nepropisno parkiranih vozila i omogućiti dodatna uređena parkirna mjesta, ali nikako ne time stimulirati nabavku dodatnih vozila. I ova garaža će imati igralište na vrhu. Gdje god je moguće planirat ćemo u sklopu objekata igrališta, tržnice, reciklažna dvorišta, parking za bicikle i druge javne prostore. U brojnim kvartovima ovo su prvi javni objekti nakon više desetljeća i kroz njih želimo dodatno unaprijediti kvalitetu stanovanja i odgovoriti na nove komunalne potrebe, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

U prvoj fazi, nakon pripreme gradilišta, predstoji najzahtjevniji dio radova, široki iskopi čija dinamika ovisi o vremenskim uvjetima koji direktno utječu na radove jer ih nije moguće izvoditi za kišnog vremena. Nakon toga slijedi izgradnja te potom završni radovi. U sklopu pripreme gradilišta, postojeća stabla morat će se ukloniti, dok će se dio njih, koje je moguće, prebaciti. Po završetku radova, posadit će se otprilike jednak broj novih stabala, a parcela će biti uređena s pješačkim i zelenim površinama. Parkirna mjesta (381 PM + 38 za motocikle) riješena su unutar parcele, jednim dijelom na parkirališnim etažama, drugim dijelom na parkiralištu ispred objekta, pri čemu je osigurano 20 mjesta za osobe smanjene pokretljivosti, te 2 koja služe kao punionica električnih vozila.

- S ove dvije garaže Split će dobiti preko 500 parkirnih mjesta. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da neće biti više dugih kišnih razdoblja. Ovim putem uistinu se moram zahvaliti Sveučilištu u Splitu, rektoru prof. dr. sc. Draganu Ljutiću i njegovim suradnicima, na odličnoj suradnji i jer su nam izašli u susret te ustupili na korištenje njihova parkirna mjesta kod Sveučilišne knjižnice čime smo osigurali dovoljan broj mjesta za stanare Dobriline. Za Split parking 2023. je zaista godina velikih investicija jer osim izgradnje dvije nove, planirano je pokretanje postupka javne nabave za odabir izvođača i početak radova na sanaciji dvije garaže (Zagorski put i Smiljanićeva). Radove ćemo kontrolirati na redovitim koordinacijskim sastancima, rekao je Davor Matošić, direktor Split parkinga.

Sa sjeverne, istočne i zapadne strane objekta (do pločnika), predviđa se zelena površina, dok se sa južne strane objekta (između objekta i stambene zgrade) smješta parkiralište na otvorenom, s planiranim drvoredom; te rampa za pristup u suterensku etažu. Sa sjeverne strane objekta, gdje su smješteni kolni pristupi, predviđaju se rampe čija je namjena pristup parkirnim etažama. Sportskom igralištu, smještenom na ravnom prohodnom krovu dijela građevine, osigurana su 2 pješačka pristupa (sa sjeverne i istočne strane), priključenjem na postojeće pločnike.

Iz gradskog kotara Split 3 pozdravljaju početak radova te su sigurni kako će, unatoč privremenoj dekomodaciji, od ovog projekta stanovnici kotara imati koristi. Prije početka radova, održan je i koordinacijski sastanak s predstavnicima stanara okolnih zgrada na kojem su mogli dobiti sve informacije.

- Split 3 je kotar koji, osim stanara, na dnevnoj bazi posjećuje veliki broj građana, bilo da idu na Sveučilište, na posao ili drugim razlogom. Pitanje parkinga jedno je od gorućih pitanja svakog kotara u gradu, pa tako i Splita 3, i zato smo zadovoljni što počinje izgradnja nove garaže koja će osigurati nova parkirna mjesta. Moramo biti svjesni da ćemo tijekom ovih sedam mjeseci radova ponekad biti dekomodirani, ponajviše stanari uz gradilište i zato i ovim putem molim za strpljenje i razumijevanje, održali smo sastanak s predstavnicima stanara, a svima i dalje stojimo na raspolaganju ako će imati bilo kakva pitanja, rekla je predsjednica kotara Split 3 Ivana Relata.

Iz Split parkinga i GK Split 3 ovih putem još jednom mole sve stanovnike za razumijevanje prilikom radova, ali i poštivanje svih propisanih mjera sigurnosti i privremene prometne regulacije. Za sva pitanja i informacije vezano za izgradnju, stanari se mogu javiti na garaze@splitparking.hr ili na broj 021/644 711 (radnim danom od 8:30 do 14:30).  Gore navedeni kontakt podaci primarno služe za upite i informacije vezane za proces izgradnje garaže, dok će o svim mogućnostima i uvjetima korištenja buduće garaže javnost biti obaviještena na vrijeme putem Split parking kanala i medija.  

 

Prethodni članci Obavijest korisnicima sustava javnih bicikli Split – promjena valute
Sljedeći članak Završava se prva faza izgradnje garaže na Lokvama, započelo betoniranje temelja
Ispiši
2251