• +385 21 470 110
Na četiri nove lokacije postavljenje postaje za javne bicikle
splitparking
/ Kategorije: Novosti

Na četiri nove lokacije postavljenje postaje za javne bicikle

Grad Split od ovog je tjedna bogatiji za četiri nove postaje u sklopu sustava javnih bicikala te za nova 32 bicikla (12 električnih i 20 klasičnih) koji će građanima biti na raspolaganju uz već postojeće. Nove postaje postavljene su na Zvončacu (Šetalište Ivana Meštrovića), kod knjižnice Marka Marulića (Ulica Slobode), na Vukovarskoj ulici (Higijenski zavod) te na Pazaru (Poljana kneza Trpimira uz Biskupovu palaču).

Ukupna vrijednost ove investicije je 700 tisuća kuna bez PDV-a, a financira je Split parking. Nastavak je to ulaganja u sustav javnih bicikala nakon što je ovog ljeta postavljeno osam postaja s 50 bicikala – 20 električnih i 30 klasičnih.

Potrebu za postavljanjem novih postaja i bicikala potvrđuju i brojke koje konstantno rastu. Od postavljanja sustava sredinom srpnja pa do kraja studenog, Splićani su bicikle unajmljivali čak 7943 puta. Listopad i studeni tako bilježe rast u odnosu na rujan s preko 2000 najmova u svakom mjesecu, od kojih je listopad rekordan s 2766 najmova, što je povećanje od  gotovo 50 posto u odnosu na rujan. Posebno je ugodno iznenadio studeni, u kojem je bilo preko 20 kišnih dana, no unatoč tome ostvareno je 2291 najmova. U studenom je isto tako zabilježen najveći dnevni broj najmova od puštanja u promet sustava javnih bicikala – njih 156. Najfrekventnija lokacija i dalje je ona na Rivi, a slijede Stari plac, Spinut i Split 3 te Joker, Kampus, Sukoišan i Žnjan.

Važno je ovdje istaknuti kako je većinom riječ o domaćim korisnicima. Iz podataka o broju ostvarenih najmova vidljivo je da je čak 75 posto najmova od strane domaćih korisnika, što znači da su domaći korisnici ostvarili gotovo tri puta više najmova nego strani. U ukupnom broju registriranih korisnika 65 posto je domaćih, a 35 posto stranih. Ovi omjeri potvrda su velikog interesa koji su građani pokazali za ovaj način prijevoza koji je kao novitet u Splitu naišao na odličan odaziv.

Uz broj registriranih korisnika i ostvarenih najmova, uspješnost potvrđuju i brojni upiti, prijedlozi i povratne informacije koje korisnici i druge zainteresirane osobe šalju. Split parking na poneke izazove vezane za Sustav javnih bicikala odgovara u suradnji s operaterom sustava Nextbike, a njihov direktor, Ante Gustin, poručio je da je Split jedan od najuspješnijih gradova u regiji kad su rezultati sustava javnih bicikala u pitanju.

Jesenski podaci su nevjerojatni, ovdje govorimo o novim hrvatskim rekordima, pogotovo uzimajući u obzir da iznajmljivanje u tom periodu počinje opadati zbog hladnijeg vremena i dužih noći. Moram svakako naglasiti kako se radi u mladom sustavu javnih bicikala koji je otvoren u srpnju ove godine i u jako kratkom roku postiže vrhunske rezultate. Svakako u obzir treba uzeti i faktore kao što su topografija Splita, nedostatak tradicije vožnje bicikala koja se zapravo tek razvija, mali broj biciklističkih staza te trenutno ograničen broj bicikala i stanica. Vjerujem kako će Grad nastaviti s razvijanjem biciklističkih staza i cijele infrastrukture kako bi ovu uslugu učinili još sigurnijom i kvalitetnijom. Split parking također već radi na tome da se nove postaje čim prije stave. Električni bicikli učinili su vožnju po Splitu lakšom i bržom nego ikad prije i građani su to jako dobro prepoznali. – rekao je Gustin.

Trenutno u fazi izrada studije i dokumentacije s kojom ćemo dobiti preciznu analizu te optimalan broj postaja kako bi se pokrio cijeli grad te osigurao cjeloviti sustav javnih bicikala. Želja nam je učiniti ovaj alternativni način prijevoza, koji je ujedno i jeftiniji, brži te ekološki prihvatljiviji, što dostupnijim građanima.

  • Očekujemo da će studija koju radimo biti gotova do kraja prosinca. Nakon što dobijemo suglasnost Grada Splita za lokacije, krenut će se u raspisivanje javnog nadmetanja za nadogradnju sustava. Želimo osigurati da svaki kotar ima barem jednu postaju te već u idućoj godini planiramo preko 40 postaja te preko 200 novih bicikli. 

 

Prethodni članci Obavijest stanarima stare gradske jezgre
Sljedeći članak Obavijest za turističke agencije koje su ostvarile više o 140 ulazaka na autobusni terminal Riva
Ispiši
2468