• +385 21 470 110
Izložba natječajnih radova za garaže u Domu mladih
splitparking
/ Kategorije: Novosti

Izložba natječajnih radova za garaže u Domu mladih

U organizaciji Društva arhitekata Split u multimedijalnom kulturnom centru u Splitu u Domu mladih od utorka 30.srpnja otvorena je  izložba radova pristiglih na natječaj za izradu idejnih arhitektonsko-urbanističkih rješenja garaža na devet lokacija u Splitu. 

Na izložbi su izloženi svi prispjeli radovi te će se posebno predstaviti prvonagrađeni rad te dobitnici prve nagrade Grgur Butigan, mag.ing.arch., Jakov Matas, mag.ing.arch., Bernardica Grubišić, univ.bacc.ing.arch. i Katarina Kazić, univ.bacc.ing.arch. kojima je pripala novčana nagrada u neto iznosu od 147.400,00 kuna.

- Nagrađeni rad pokazao se superiornim u gotovo svim segmentima u svih devet projektiranih garaža i odluka je donesena jednoglasno. Njihov rad sadrži rješenja koja štede i oplemenjuju prostor na šest novih i tri postojeće lokacije za garaže. Umjesto zadanih minimalnih 2400 parkirnih mjesta, mladi arhitekti pronašli su mjesta za njih gotovo 2800, u sklopu garaža predvidjeli su i tržnice, sportske terene, amfiteatre - obrazloženje je žirija koji je radove birao između devet pristiglih ponuda.

Ocjenjivački sud činili su arhitekt Boris Popović, Marko Bartulić, direktor Split parkinga koji je i raspisao natječaj, Jure Granić, inženjer cestovnog prometa, arhitekti Mirko Buvinić i Ivan Jurić, te prof. dr. sc. Boris Trogrlić.

Projekt izgradnje devet garaža, koji uključuje izgradnju šest novih te nadogradnju tri postojeće garaže, vrijedan je oko 78 milijuna kuna (bez PDV-a), a njime je planirano oko 2200 novih parkirnih mjesta u Splitu. Lokacije na kojima će se graditi su: Gripe, Mertojak (Doverska ulica), Dobrilina, Trstenik zapad, Spinut (Rendićeva), Ravne njive, Lokve, Sućidar, Spinut (Jobova).

Druga nagrada od neto 92.125 kuna pripala je autorima: Prostorne taktike d.o.o., Luka Cvitan, Antonia Vuletić, Kristina Gotvald, Ana Burić (suradnik za urbanizam Jere Kuzmanić). Treća pak u iznosu od neto 55.275 kuna dodjeljuje se radu kojeg potpisuju Danijel Cetina, Krešimir Crnković, Ivona Lerga, Bojana Marčićev, Iva Meštrović i Miroslav Posavec.

Svi oni trebali su pronaći najbolja arhitektonsko-urbanistička rješenja za nove splitske garaže, a svi odreda zaslužuju pohvale jer su se uhvatili jednog od najvećih problema grada Splita - nedostatka parkirališnih mjesta.

Između ostalog, pazili su na prometna i hortikulturna rješenja te ekonomičnost održavanja. Uvjet je bio da se lokaciji Gripe osmisli blokirani pristup interventnim vozilima, a ostale preporuke bile su samo "kozmetičke" poput drvoreda uz cestu i slično. Naravno, pazilo se i da se pješaci i vozila jednostavno kreću kroz garaže.

Izložba će biti otvorena do 3. kolovoza, svakim danom od 18 do 21 sat, pa prošetajte do Doma mladih. Nakon ove izložbe, slijedi odabir projekta, pa izvođača, ishodovanje dozvola i gradnja.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Prethodni članci CJENIK JAVNIH BICIKALA
Sljedeći članak Dana 04.08.2019. sjeverni dio izvanuličnog parkirališta Riva će biti rezervirano radi održavanja programa povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti
Ispiši
1930