• +385 21 470 110
Druga godišnjica sustava javnih bicikli: Splićani u dvije godine biciklirali nevjerojatnih 1.32 milijuna kilometara
splitparking
/ Kategorije: Novosti

Druga godišnjica sustava javnih bicikli: Splićani u dvije godine biciklirali nevjerojatnih 1.32 milijuna kilometara

Dvije su godine prošle od kada je Split dobio svoj sustav javnih bicikli i od tada do danas pokazao se kao pun pogodak što brojke najbolje potvrđuju. Od početka rada sustava javni su bicikli u Splitu korišteni 88.566 sati, a korisnici su otpedalirali nevjerojatnih 1.328.485 kilometara, preko četiri puta više u drugoj godini nego prvoj. Od svojih početaka do danas, sustav se tako profilirao kao u potpunosti prihvaćen novi način javnog prijevoza koji je brži, zdraviji i jeftin za korištenje te je postao dio svakodnevice brojnih građana.

U svojoj drugoj godini rada, sustav je imao veliko proširenje te je od početnih 12, došao do 51 postaje čime su pokriveni svi gradski kotarevi, kao i sve važne institucije, a povećan je i broj bicikli i to s 86 na 280 bicikli.

Sve to rezultiralo je i velikim povećanjem korisnika i najmova pa tako sustav trenutno broji 21.848 registriranih korisnika, od čega je 80 posto domaćih. Od početka rada sustava ostvareno je ukupno 240.784 najma, od čega samo u drugoj godini gotovo 200.000, što je preko četiri puta više nego u prvoj godini rada.

Kako su obzirom na povećanje broja korisnika u protekloj godini radili i na edukaciji pa je tako izdan i BicikliSTički bonton koji je dostupan i u online obliku, a kako bi se svi sudionici u prometu mogli informirati kako sigurno i ispravno koristiti sustav.

- Plan nam je nastaviti s razvojem sustava, kada se pruži prilika dodatno ga proširiti i povezati s ostalim jedinicama unutar aglomeracije na čemu u suradnji s ostalim partnerima već radimo. Isto tako, razmišljamo i radimo na razvoju novih funkcionalnosti koje bi korištenje učinili ugodnijim. Uveli smo u protekloj godini i novu opciju tjedne pretplate, a cijena one godišnje za sve korisnike i dalje je ostala jednaka te predstavlja najjeftiniji oblik javnog prijevoza kojim za 200 kuna godišnje imate neograničen broj besplatnih vožnji do 30 minuta. Vjerujemo kako će razvoj sustava javnih bicikli pratiti i razvoj biciklističke infrastrukture kako bi svim korisnicima osigurali da što sigurnije uživanju u bicikliranju, rekao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Radi se i na postavljanju nadzornih kamera na postaje, a kako bi se spriječila oštećenja koje neodgovorni pojedinci ponekad naprave na biciklama. Srećom, u manjini su i takvi incidenti su više iznimka nego pravilo. Većina korisnika i građana odgovorno se odnosi prema sustavu obzirom da je to nešto što je zajedničko i dostupno svima za korištenje, zaključili su iz Split parkinga.

Grad Split je i dalje u vrhu regije prema ostvarenim brojkama pa je tako svibanj 2021. mjesec s rekordnim brojem najmova, njih 36.623, dok je 2. lipnja 2021. dan kad je ostvaren rekordan dnevni broj najmova od 1634.

Ništa manje važna nije ni činjenica da korištenjem ovog oblika prijevoza štitimo okoliš, a građani koji su umjesto automobila u ove dvije godine vozili biciklu doprinijeli su smanjenju emisije štetnih plinova, odnosno osigurali su da se 332.12 tona CO2 manje ispusti u atmosferu.

 

 

Prethodni članci Obavijest korisnicima izvanuličnih parkirališta Gripe i Bijankinijeva
Sljedeći članak Započinje naplata uličnog parkirališta u Ličkoj ulici
Ispiši
598